אפריקה אמורה להשפיע יותר ויותר על עיצוב מגמות אנרגיה עולמיות במהלך שני העשורים הבאים, שכן היא עוברת את תהליך העיור הגדול ביותר שראה העולם, כך עולה מדו”ח חדש של סוכנות האנרגיה הבינלאומית IEA.
דו”ח אפריקה אנרגיה Outlook 2019 מגלה שתוכניות מדיניות ותוכניות השקעה במדינות אפריקאיות אינן מספיקות כדי לענות על צרכי האנרגיה של האוכלוסייה הצעירה והצומחת במהירות ביבשת. כיום, 600 מיליון תושבים באפריקה אינם בעלי גישה לחשמל ול 900 מיליון איש אין גישה למתקני בישול שאינם מזהמים. מספר האנשים המתגוררים בערי אפריקה צפוי להתרחב בכ -600 מיליון איש במהלך שני העשורים הבאים. אוכלוסיית אפריקה צפוייה לעלות על 2 מיליארד איש לפני 2040, והיא מהווה מחצית מהגידול העולמי באותה תקופה. שינויים אלו יניעו את הצמיחה הכלכלית של היבשת, פיתוח התשתיות, ואת הביקוש לאנרגיה, אשר צפוי לעלות ב -60% בשנת 2040.
הדו”ח מבהיר כי עתיד האנרגיה של אפריקה אינו מוגדר מראש. התוכניות הנוכחיות יותירו 530 מיליון איש ביבשת ללא גישה לחשמל בשנת 2030. אבל עם המדיניות הנכונה, אפריקה יכולה להפוך להיות ליבשת הראשונה שמפתחת את כלכלתה בעיקר באמצעות מקורות אנרגיה מודרניים. על בסיס משאבי טבע עשירים והתקדמות טכנולוגית, היבשת יכולה לעמוד בשנת 2040 בדרישות האנרגיה של כלכלה גדולה פי ארבע מזו של היום עם 50% יותר אנרגיה.
“לאפריקה יש הזדמנות ייחודית ללכת בדרך של פיתוח הרבה פחות אינטנסיבי מאשר חלקים רבים אחרים של העולם”, אמר ד”ר פטיה בירול, מנכ”ל IEA. “כדי להשיג זאת היא צריכה לנצל את הפוטנציאל העצום שמציעים השמש, הרוח, הכוח הידרואלקטרי, הגז הטבעי והיעילות האנרגטית. לדוגמה, באפריקה יש את משאבי השמש העשירים ביותר בכוכב הלכת, אך עד כה היא התקינה רק 5 ג’יגה-וואט של תאים פוטו-וולטאים סולאריים (PV), שהם פחות מאחוז מהיכולת הגלובלית”. אם קובעי המדיניות ישימו דגש חזק על טכנולוגיות אנרגיה נקייה, PV סולארי יכול להפוך למקור החשמל הגדול ביותר ביבשת מבחינת קיבולת מותקנת עד 2040. הגז הטבעי עשוי גם כן לסייע לצמיחה התעשייתית של אפריקה ולצורך באספקת חשמל גמישה. כיום חלק הגז בתמהיל האנרגיה של אפריקה שמדרום לסהרה הוא הנמוך ביותר באזור כלשהו בעולם. אבל הדבר עשוי להשתנות, במיוחד בהתחשב באספקה שעומדת לרשותה של אפריקה שמהווה מקור ליותר מ -40% מתגליות הגז העולמיות עד כה בעשור זה, ובמיוחד במצרים, מוזמביק וטנזניה.
המשאבים הטבעיים של אפריקה אינם מוגבלים רק לשמש ולמקורות אנרגיה אחרים. ברשותה של אפריקה עתודות גדולות של מינרלים כמו קובלט ופלטינה הנחוצים בתעשיות האנרגיה הנקייה הצומחת במהירות.
“אפריקה היא היבשת עם המרכיבים החשובים ביותר לייצור טכנולוגיות קריטיות” אומר ד”ר בירול. “לדוגמה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו אחראית לשני שלישים מייצור הקובלט העולמי, גורם חיוני בסוללות, ודרום אפריקה מייצרת 70% מהפלטינה בעולם המשמשת בתאי דלק מימן”.
מדינות אפריקה נמצאות בקו החזית בכל הקשור לשינויי אקלים, כלומר, תכנון תשתיות האנרגיה של היבשת חייב להיות מותאם לשינויי האקלים. “למרות שאפריקה ייצרה עד כה רק כ -2% מפליטות CO2 הקשורות לאנרגיה בעולם, מערכות אקולוגיות שלה כבר סובלות באופן בלתי פרופורציונאלי מההשפעות של אקלים משתנה”, אמר ד”ר בירול. “הם חשופים לסיכון מוגבר למזון, לבריאות ולביטחון הכלכלי.”
עד שנת 2040 צפויים כחצי מיליארד אנשים נוספים באפריקה להתגורר באזורים הדורשים קירור כלשהו, ככל שהאוכלוסיות מתרחבות והטמפרטורות הממוצעות גדלות. למרות שאפריקה צפויה לחוות צמיחה כלכלית מהירה בשני העשורים הקרובים, התרומה שלה לפליטת CO2 העולמית הקשורה לאנרגיה עולה רק ל -3% עד שנת 2040, על סמך המדיניות והתכניות הנוכחיות.
ה- IEA פיתח תרחיש חדש שמנתח כיצד מגזר האנרגיה יכול לדרבן את שאיפות הצמיחה של אפריקה, ובמקביל לספק יעדים מרכזיים לפיתוח בר-קיימא עד שנת 2030.
לצפייה בדוח:
https://www.iea.org/reports/africa-energy-outlook-2019
לסיכום הדוח בעיברית: