פרויקט ‘צל תמרים’ ביהל


מתחם צל תמרים הינו מבנה מסחרי בכניסה לקיבוץ יהל. זהו חאן דרכים ירוק וחדיש, שנבנה מתוך שאיפה לספק למטיילים, למשפחות ולקבוצות נווה מדבר איכותי עם מגוון שירותים וחוויה ייחודית באמצע הערבה, על הדרך לאילת וממנה. למרבה הצער המקום נכשל כלכלית ונסגר ב-2015, לאחר שנתיים וחצי של פעילות.

תכנון המבנה ניסה להתמודד עם תנאי האקלים הקשה השורר במקום בעזרת מגוון מרכיבים. מבחינת העמדת המבנה, הוא מוקם עם מפנה צפוני פתוח על מנת להכניס את הרוח הצפונית. למבנה מסגרת גבוהה מעל גובה התקרה שמצלה בשעות המוקדמות והמאוחרות על התקרה.

המתחם בנוי בצורת האות ח’, ומכיל חנויות ובתי אוכל לרווחתם של העוצרים בדרך. בחלל הפנימי נבנו בריכות, שמקיפות מעין אי יבשתי. כאשר הרוח הצפונית מרחפת מעל בריכת המים נוצר אוויר קריר המצנן במעט את המבקרים. כמו כן, תפקידו של גוף מים כגון בריכה מעין זו הוא ביצירת אווירה של קרירות ורגיעה. המים בבריכה מסוננים ונשמרים צלולים על ידי האי המרכזי, הכולל חצץ בגדלים שונים. גוף זה מהווה מסנן, עם צמחים שנאכלים על ידי דגים ושאוכלים את הפרש של הדגים.

כאמור המבנה הוא בצורת חצר (צורת ח’, המזכירה צורה של חאן מדברי) בעלת שלוש צלעות כאשר החלק הפתוח פונה צפונה. מבנה המבוסס על חצר פנימית, מאפשר שליטה ובקרה על האקלים, גם באמצעים שונים ממערכות מיזוג אויר. תנועת האנשים סביב החנויות עוברת בתוך פרגולת ענק, המצילה על תנועת האנשים בין החנויות בכל שעות היום. בקצות הפרגולה “דזרט קולר”, מתזים שמצננים את האוויר במים ומחזירים אותם לבריכות. טפטוף מים בשולי הפרגולה אל הבריכה המרכזית מגביר את רמת הצינון ע”י מעין מסך מים אשר הרוח העוברת דרכו יוצרת אידוי וצינון לסביבה כולה.

בכניסה למבנה, הפונה כאמור צפונה, נבנה מגדל צינון פאסיבי אשר לוקח רוח גבוהה קרירה ו”זורק” אותה כלפי מטה אל תוך המבנה. בכך נוצר קירור של המבנה כולו ללא השקעת אנרגיה.

החנויות עצמן נמצאות בתוך המבנה הממוזג כאשר הפתחים כולם מופנים אל החצר הפנימית.

בצלע הפתוחה של המבנה יש מעבר לגן שעשועים. אזור זה מכיל מערכת גשרים מעל בריכת המים ותחתיהם צמחייה אשר מוצללת ע”י הגשרים.

תנועת האנשים כאמור, הינה בצלעות החצר הפתוחות המבוססות על מיקרו אקלים הנוצר באמצעות כל המרכיבים שהוזכרו. מצב זה יוצר שני מצבי אקלים. בתוך החנויות אקלים מבוסס מיזוג ומחוץ לחנויות, מיקרו אקלים מבוסס אמצעים הנקראים “פאסיביים”.

הפרויקט תוכנן ע”י משרד אדריכלים א.ב. מתכננים. אדריכל דני בר קמה.