להשקעה בקלינטק ובטכנולוגיות לעולם המנותק יש ערך מוסף מעבר לפוטנציאל הכלכלי האדיר של השווקים המתעוררים.
כתבה מאת דורית בנט יו”ר כנס אילת־אילות לאנרגיה ירוקה בדה-מרקר ב-15/11/2016
ל–663 מיליון בני אדם ברחבי העולם אין גישה למים נקיים ובטוחים לשתייה, ולכמיליארד וחצי איש אין חשמל זמין. כל מי שטייל במדינות עולם שלישי מכיר את האזהרה לא לשתות מים מהברז. עבור מאות מיליונים זאת מציאות יומיומית. אגב, לכמעט מיליארד בני אדם אין גישה לבתי שימוש ולמערכות ביוב. נסו לדמיין חודש אחד – אפילו שבוע — בלי אסלה ובלי מים זורמים.
ואולם בשנים האחרונות הפערים האלה מתחילים להצטמצם. מדינות רבות בעולם המתפתח, בשיתוף ארגונים בינלאומיים, פועלות לקידום אוכלוסיות המוגדרות מנותקות מהרשת (Off grid). אלה כל אותם מאות מיליונים שאינם מחוברים לחשמל, מים, דרכים סלולות וכל אותם תנאי מחיה כל כך בסיסיים, שאנחנו כלל לא שמים לב אליהם.
ההשקעה הגוברת בחיבור העולם המנותק מביאה עמה הזדמנויות עסקיות חדשות ומגוונות. ב–2015 לבדה הושקעו יותר מ–276 מיליון דולר בתחום ה–Off grid — סכום קטן ביחס לפוטנציאל השוק הגדול. הייתם מצפים למצוא יזמים ומפתחים ישראלים בחזית המגמה הזאת, אבל זה לא המצב.
אומת הסטארט־אפ התמכרה בשנים האחרונות לפיתוחים טכנולוגיים לעולם המחובר. יש לכך סיבות רבות. בשביל לפתח אפליקציה, למשל, לא צריך הרבה יותר משלושה מחשבים וכמה חודשים. פיתוח טכנולוגיות לטיהור והובלת מים, שיהיו מותאמות לצרכים ולאמצעים של תושבי העולם השלישי, לוקח הרבה יותר זמן. פעמים רבות למשקיעים הגדולים, קרנות ההון־סיכון, אין את אורך הרוח הנדרש. כך, הקלינטק הישראלי — שב–2014 הוכתר כחדשני ביותר בעולם — נמצא כיום בקיפאון, עם השקעות כמעט זניחות של כ–35 מיליון דולר בשנה. וגם מתוכם הרבה כסף ציבורי ומעט כסף פרטי וקרנות הון־סיכון.
להשקעה בקלינטק ובטכנולוגיות לעולם המנותק יש גם ערך מוסף מעבר לפוטנציאל הכלכלי האדיר של שוקי הענק המתעוררים. גם בעולם הציני והקר של העסקים הבינלאומיים, אני לא מתביישת לדבר על ערכים יהודיים של תיקון עולם, עזרה לחלש ואור לגויים. זה בעיני בדיוק המקום שבו המדינה צריכה להתערב ולהשקיע בתחומים שמניבים ערך כלכלי, וגם מרוממים את קרנה של ישראל בעולם.
ראש הממשלה התגאה מאוד בחידוש הקשרים הדיפלומטיים עם מדינות אפריקה. זהו אכן הישג מדיני חשוב, אבל המדינה מותירה לחסדי השוק את האפשרות לפתח טכנולוגיות שיכולות לשנות את פניה של היבשת השחורה מקצה לקצה, לשפר את חייהם של עשרות מיליונים בה ולפתח את כלכלתה. המדינה כמעט לא משקיעה בקלינטק הישראלי, ואנחנו איבדנו מזמן את ההובלה בתחום.
ישראל נמצאת בצומת ייחודי מבחינה בינלאומית של חדשנות, טכנולוגיה וניסיון. כמדינה שפתרה את משבר המים שלה בלב אזור צחיח, הוכחנו כי בעזרת טכנולוגיה ויצירתיות ניתן להתגבר גם על אתגרים שנראים בלתי־אפשריים. כעת נפתח לנו חלון הזדמנויות — כלכלית ומוסרית. המדינה חייבת להיענות לאתגר של העידן החדש ולהשקיע בטכנולוגיות הנקיות לעולם המנותק.