בשנת 2020, לראשונה, מקורות של אנרגיות מתחדשות עקפו פחם, נפט וגז בייצור החשמל באיחוד האירופי, כך עולה מניתוח חדש.
במחצית הראשונה של השנה, הרוח, השמש, ההידרו והביו-אנרגיה ייצרו 40% מהחשמל של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי, ופגעו בדלקים מאובנים שהיוו 34%. כתוצאה מכך, פליטת הפחמן מייצור חשמל ירדה בכמעט רבע בששת החודשים הראשונים של 2020.
דייב ג’ונס, אנליסט בכיר בתחום החשמל במכון מחקר “אמבר” אמר כי זה סימן “רגע סמלי” במעבר של משק החשמל באירופה שבו לפני תשע שנים דלקים מאובנים ייצרו פי שניים מהחשמל של האיחוד האירופי לעומת אנרגיות מתחדשות.
בעוד הביקוש לחשמל באיחוד האירופי צנח ב -7% עקב מגיפת הקורונה, הייצור מאנרגיות מתחדשות עלה ב -11%, בעיקר באמצעות ייצור אנרגיה מרוח ושמש שהפיקו חמישית מהחשמל באירופה. בדנמרק לדוגמא 64% מהחשמל הופק מרוח ומשמש. פורטוגל הקדימה את ההשבתה המתוכננת של תחנות כוח פחמיות בשנתיים לשנת 2021.
עכשיו המגמה הזו יכולה רק להמשיך. “כל שנה יותר אנרגיות מתחדשות נכנסות לרשת. זה לא חד פעמי – זה לא יחזור לאחור”, אומר ג’ונס, גם אם המגפה מאטה משמעותית השנה את מתקני הרוח והשמש החדשים.
ג’ונס הוסיף כי כעת יש לאיחוד האירופי אפשרות להשתמש בחבילת התקציב לצורך התאוששות מהמגיפה של 1.8 טריליון אירו לשבע שנים כדי להאיץ את המעבר מדלקים מאובנים ולעמוד ביעדי האקלים שנקבעו.